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11th July, 2016 
 
Mr Hasmukh Adhia 
Hon. Revenue Secretary 
Ministry of Finance 
New Delhi 
 

Dear Sir 

Sub: Controversy regarding effective tax rate under IDS 2016 

We write to you on behalf of members of our respective organisations and also on behalf of the citizens 

of India at large. 

There is a raging controversy surrounding the effective rate of tax payable under the Income 

Declaration Scheme, 2016 [IDS]. This has arisen on account of different interpretations of the reply 

given to FAQ No. 5 in Circular No. 25/2016 dated 30th June, 2016. The same is reproduced below: 

“Question No. 5: Where a valid declaration is made after making valuation as per the provisions of 

the Scheme, read with IDS Rules and tax, surcharge & penalty as specified in the Scheme have been 

paid, whether the department will make any enquiry in respect of sources of income, payment of tax, 

surcharge and penalty? 

Answer: No.” 

As a result of this FAQ and the reply provided, at various forums, an interpretation has been discussed 

that the effective rate of tax in such cases could work out to 31% instead of 45%. An illustration will 

explain this: 

Income declared Rs. 10,00,000 

Tax Payable under IDS Rs. 4,50,000 

Presuming that the source of tax payment is not questioned, 
effectively, the total amount that is indirectly disclosed 

Rs. 14,50,000 

Effective tax rate – 4,50,000 as a % of 14,50,000 31.03% 

 

Even the senior officers of the Income-tax department are not clear and are giving differing replies. 

The problem that is caused on account of this confusion is that different people are providing differing 

advice to potential declarants. 

Considering the fact this is an extremely important issue and goes to the very heart of the IDS, there 

is an urgent need to clarify whether the view that is being advocated by some as illustrated above is 

correct. The reply to FAQ No. 5 in Circular No. 25 mentioned above needs to be either modified or 

further clarified with the help of an example. 



In the interest of the tax paying community and in the larger interest of the nation, we earnestly request 

you to kindly issue a clarification on this issue at the earliest. Upon receipt of the same, we shall give 

it extensive publicity amongst our members as well as amongst the tax paying community. 

Assuring you and the Government of India our fullest support in the massive nation building exercise 

that is in progress, 

We remain 

Yours sincerely 

Sd/-       Sd/- 

Chetan M. Shah        Raju C Shah  
President,          President,  
Bombay Chartered Accountants’ Society Ahmedabad Chartered Accountants’ 

Association 
 
Sd/-       Sd/- 

Hitesh Shah      Raghavendra Puranik 
President      President 
Chamber of Tax Consultants Karnataka State Chartered Accountants’ 

Association 
 
 


